Η Δ’ τάξη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (06/11/2013)

Σήμερα, 6 Νοεμβρίου, τα τμήματα της Δ’ τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Μ.Φ.Ι.Κ.) για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Η Φύση είναι το σπίτι μας».

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που απαιτεί τη συνεργασία σχολείου και μουσείου καθώς ένα μέρος του υλοποιείται στο σχολείο και ένα άλλο στο μουσείο. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα υποστηρίζει το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος της  Δ΄Δημοτικού και συγκεκριμένα την Ενότητα 3 με τίτλο: «Η Φύση είναι το σπίτι μας».

Τα βασικά στάδια υλοποίησης είναι:

  1. Προπαρασκευαστικό στάδιο που υλοποιείται στο σχολείο
  2. Βιωματικό στάδιο που υλοποιείται στο Μ.Φ.Ι.Κ. ως δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
  3. Τελικό στάδιο που υλοποιείται στο σχολείο

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να συλλέξουν πληροφορίες για ορεινά οικοσυστήματα στον Κεντρικό Εκθεσιακό Χώρο, καθώς και να εργαστούν πάνω στο φαινόμενο της επικονίασης στον Ερευνότοπο. Συγκεκριμένα, στον Ερευνότοπο τα παιδιά γνώρισαν τον κύκλο ζωής των φυτών, τα διαφορετικά μέρη των λουλουδιών, τη μεταφορά της γύρης με τη βοήθεια των επικονιαστών καθώς επίσης και το ρόλο των λουλουδιών στη γονιμοποίηση, το σχηματισμό των σπόρων και των καρπών αλλά και τους σπόρους ταξιδευτές. Όλο το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με διαδραστική προσέγγιση. Έτσι τα παιδιά είχαν ενεργό ρόλο μέσα από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν. Για τη μέγιστη αξιοποίηση του προγράμματος οι μαθητές διδάχθηκαν την Ενότητα 3 της Μελέτης του Περιβάλλοντος που πραγματεύεται τις έννοιες αυτές.

 

Στο τέλος, οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα στον «Εγκέλαδο», την πλατφόρμα προσομοίωσης σεισμών.

Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία γεμάτη γνώση και διασκέδαση.

Advertisements
This entry was posted in Δ' Τάξη, Επίπεδο. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s