Σχολική τσάντα: το βαρύ «φορτίο» των παιδιών σας!

Σχολική τσάντα

Επιλέξτε την σωστή σχολική τσάντα και γλιτώστε το καμάρι σας από μελλοντικά προβλήματα στην πλάτη, τους ώμους και τον λαιμό.

Η επιλογή της σχολικής τσάντας είναι το κύριο θέμα συζήτησης για τους μικρούς μαθητές μόλις ανοίξουν τα σχολεία. Όσο χαριτωμένες κι αν είναι όμως δεν είναι όλες κατάλληλες να κουβαλούν τα αμέτρητα και βαριά βιβλία των παιδιών σας. Γι’ αυτό μεριμνήστε έγκαιρα για να προλάβετε προβλήματα στην πλάτη τους!

Σχολική τσάντα: πόσο αθώα είναι;

Ο όγκος και ο αριθμός των βιβλίων που καλούνται τα παιδιά να μεταφέρουν σήμερα είναι κατά πολύ αυξημένος σε σύγκριση με το τετραδιάκι που κουβαλούσαν οι παππούδες μας σε άλλες εποχές! Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικής Χειρουργικής οι τσάντες που είναι πολύ βαριές ή φοριούνται λάθος μπορούν να τραυματίσουν τους μύες και τις κλειδώσεις των παιδιών οδηγώντας σε πόνους στην πλάτη, στο λαιμό και στους ώμους. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να απασχολεί τους γονείς, τους δασκάλους και τους παιδίατρους καθώς το φορτίο των παιδιών δε φαίνεται να ελαφραίνει.

«Ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο οι ορθοπεδικοί έρχονται αντιμέτωποι με παιδιά και εφήβους με προβλήματα και πόνους στην πλάτη», δηλώνει σε άρθρο του οStuart L. Weinstein, MD, χειρούργος ορθοπεδικός για παιδιά και πρώτος αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικής Χειρουργικής. «Είναι σημαντικό οι γονείς να παρατηρούν και να καταγράφουν τους εντεινόμενους πόνους του παιδιού ή αν ένα παιδί δεν είναι τόσο δραστήριο όσο παλιότερα ή ακόμα ζητάει παυσίπονο και αλλάζει τρόπο και στάση όταν κοιμάται και να ζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια».

Πώς λειτουργεί;

Για να κατανοήσετε πώς μπορεί μια βαριά σάκα να επηρεάσει το παιδί σας θα βοηθούσε να καταλάβετε πώς είναι διαμορφωμένη η παιδική πλάτη. Η σπονδυλική στήλη των παιδιών αποτελείται από 33 οστά και δίσκους. Οι δίσκοι μεταξύ των οστών χρησιμεύουν στο να απορροφούν τους κραδασμούς και να προστατεύουν τα οστά από την τριβή. Όταν τοποθετείται με λάθος τρόπο βάρος στους ώμους του παιδιού, αυτό μπορεί να το τραβήξει προς τα πίσω. Για να το σηκώσει γέρνει προς τα μπρος, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει αφύσικη πίεση στην σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα να πονάει στους ώμους, την πλάτη και το λαιμό.

Σχολική τσάντα

Οι κίνδυνοι του «επαγγέλματος» του μαθητή

Μια βαριά και κακοφορεμένη σάκα μπορεί να είναι πηγή διάφορων προβλημάτων για το μυοσκελετικό σύστημα του παιδιού που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Ειδικά τα κορίτσια, που συνήθως η σωματική τους διάπλαση είναι πιο μικρή από των αγοριών, κινδυνεύουν περισσότερο μιας και σκαρφίζονται διάφορα για να αντέξουν το βάρος της σχολικής τσάντας. Η πιθανότητα δημιουργίας σκολίωσης, μιας πάθησης της σπονδυλικής στήλης που χαρακτηρίζεται από δυσμορφία με κλίση προς τα πλάγια είναι μεγάλη. Η κλίση της σπονδυλικής στήλης στη σκολίωση είναι μόνιμη και μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης.

 1. Τα παιδιά που φοράνε την τσάντα τους μόνο στον ένα ώμο έχουν την τάση να γέρνουν προς την πλευρά που είναι το βάρος.
 2. Επίσης τσάντες με μικρά, στενά λουριά που «χώνονται» στους ώμους του παιδιού μπορεί να εμποδίσουν την καλή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή με αποτέλεσμα το παιδί να αισθάνεται τα χέρια του μουδιασμένα.
 3. Ατυχήματα συμβαίνουν και όταν ένα παιδί χτυπήσει κατά λάθος ένα άλλο με μια βαριά σάκα.
 4. Επιπλέον μια ασήκωτη τσάντα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο βάδισμα ή ο μαθητής μπορεί να χάσει την ισορροπία του αν τον «παρασύρει» το βάρος.

Ποια είναι η κατάλληλη σάκα;

Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικής Χειρουργικής συνέταξε έναν «κατάλογο» με οδηγίες για τις σχολικές τσάντες:

 • Πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή για την ανεύρεση κατάλληλης τσάντας για το παιδί. Αυτές που έχουν φαρδιά λουριά με βάτες αλλά και βάτα στο πίσω μέρος (εκείνο που έρχεται σε επαφή με την πλάτη του παιδιού) είναι πιο αναπαυτικές και θα πρέπει να προτιμώνται
 • Οι σχολικές τσάντες πρέπει να είναι ελαφριές. Δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10%- 20% του βάρους του παιδιού.
 • Φροντίστε να γίνει συνήθεια στα παιδιά να βάζουν πάντα και τα δύο λουριά, ένα στον κάθε ώμο.
 • Η κατανομή των βιβλίων μέσα στην τσάντα πρέπει να γίνεται ομοιόμορφα για ισοσταθμίζεται το βάρος στην πλάτη. Τα πιο βαριά αντικείμενα θα πρέπει να τοποθετούνται στο κέντρο της τσάντας.
 • Μια σχολική τσάντα με τροχούς είναι μια καλή εναλλακτική για τα παιδιά. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες, καθώς ενδέχεται να μην αποδειχτεί πρακτική για να την σέρνει το παιδί αν το σχολείο έχει π.χ. σκάλες προς τις αίθουσες.
 • Εάν το παιδί φοιτά σε σχολείο που υπάρχουν ατομικά ερμάρια, τότε θα μπορούσε ορισμένα βιβλία να τα έχει διπλά και να τα αποθηκεύει στο σχολείο, για να αποφεύγεται η μεταφορά τους
 • Οι γονείς δεν πρέπει να αμελούν εάν το παιδί ή ο έφηβος παραπονιέται για πόνο στην πλάτη. Σε κάθε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύονται αμέσως τον παιδίατρο ή τον ορθοπεδικό.

Το ξέρατε;

Από έρευνα που έγινε σε 1.546 παιδιά ηλικίας από 11 έως 14 ετών στην Αμερική, βρέθηκε ότι το 37% παραπονιόταν για πόνο στην πλάτη. Τα παιδιά που είχαν τις πιο βαριές σχολικές τσάντες παρουσίαζαν και τους περισσότερους πόνους στην πλάτη. Περισσότερα από 1 στα 4, είπαν ότι ο πόνος ήταν τόσο έντονος που τα οδηγούσε σε αλλαγή της έντασης της δραστηριότητάς τους ενώ το 10% των παιδιών δήλωσαν ότι είχαν πάρει φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου.

 Διορθώνεται το πρόβλημα;
Αν τα προβλήματα με την πλάτη του παιδιού σας εντοπιστούν νωρίς και αλλάξει συνήθειες οι πόνοι μπορούν να περιοριστούν ή και να εξαλειφθούν. Σε κάθε περίπτωση αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα με την πλάτη του απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας καθώς τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης θα το ενοχλούν και στην ενήλικη ζωή του αν δεν καταπολεμηθούν έγκαιρα.

Οι ειδικοί εισηγούνται να βρεθούν τρόποι ώστε οι σχολικές τσάντες των παιδιών να ελαφρύνουν, μέχρι τότε όμως δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο τι κουβαλάει το παιδί σας ώστε να προλάβετε τυχόν προβλήματα.

Πηγή: http://www.happyparenting.gr
Advertisements
This entry was posted in Α' Τάξη, Ανακοινώσεις, Β' Τάξη, Γ' Τάξη, Δ' Τάξη, Ε' Τάξη, Στ' Τάξη. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s